CFD yani Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, akışkanların hareket ve davranışlarını göz önünde bulundurarak ve üç boyutlu modelleri oluşturarak hesaplanan matematiksel yöntemleri ve belirli algoritmalar ile birlikte hesaplanan bilgisayar tabanlı analiz yöntemidir.

CFD analizine çözüm denklemleri bir dizi birleşik diferansiyel denklemden oluşmaktadır ve teorik olarak analizden elde edilen yöntemler kullanılarak belirli bir akış problemi için çözülebilir. Bunun denklemler olarak, Boltzmann Denklemleri,Navier Stokes Denklemleri,Euler Denklemleri, Tam Potansiyel Denklemi, Prandtl-Glauert Denklemi, vs. olarak bilinen karmaşık matematiksel yöntemleriyle çözülmesiyle bilinmektedir. Analitik olarak çözülmesi zor olan denklemleri, CFD analizi kullanarak çözümlere elle çözümden aksine daha hızlı ve doğru bilgilere ulaşılması sağlandı.

Böylelikle, birçok çalışma alanına CFD analizi kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle havalandırma sistemleri, medikal, araç aerodinamiği, gemi hidrodinamiği, endüstriyel ekipmanlarda, pompa sistemleri, yakıt hücreleri ve daha birçok alanda incelenip çalışılmasını sağlamaktadır.

Ayrıca, CFD analizi için türbülanslı, çok fazlı ve süpersonik akışlar kolaylıkla modellenerek akışkanların hız, basınç, sıcaklık, yoğunluk kolaylıkla analiz edilebilir. Şu zamanlarda yüksek binaların yaygın olarak yapılması akış analizlerinin yapılması gereklidir.

Yüksek yapılı binalar üzerinden CFD analiziyle rüzgar yükler altındaki analizleri hesaplanabilmektedir. Buna göre, yapıya gelen rüzgar yüklere göre çok fazla etkilendikleri gibi bu tarz rüzgârların oluşumuna da derinlemesine ve analizine olanak tanır. CFD analizi sayesinde CFD analizi ayrıca rüzgar tünellerinde elde edilemeyen kavisli akış ve iç akış hareketlerini simüle edebilir.

Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği aracılığıyla modellenen tasarımın hava akışı modelleri, sıcaklık dağılımı ve ısı transferi çalışmalarıyla birlikte analiz ederek enerji tüketimini en aza indiren, maliyetleri azaltan ve çözümün doğruluğu artırması için senaryolar üretmesini sağlamaktadır.

CFD model tasarımı, geometri modelinin tasarlanmasını, ızgara modelinin tasarlanmasını ve sınır koşullarının ayarlanmasını içerir. Bundan dolayı, CFD analizi için bir ön işleme olan en uzun zaman alan bir süreçtir. Her süreç, CFD simülasyon sonuçlarının doğruluğunun belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bundan sonucunda doğru yöntemleri tercih ederek uygun CFD modelinin tasarlanması önemlidir.