CFD Analizi Nedir?

Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) ya da İngilizce kullanımıyla Computational Fluid Dynamics (CFD) esas olarak akışkan davranışlarının önemli sorunlarını sayısal veri ve algoritmalar ile bilgisayar ortamında analiz edildiği akışkanlar mekaniğinin önemli bir dalıdır.

CFD mühendisler için, akış analizlerini belirlemede önemli yere sahiptir. CFD’nin mühendis ve bilim insanları tarafından yaygın kullanılmasının birçok nedeni vardır. Bunlar;

CFD kullanılarak inşa edilen sayısal simülasyonlar sayesinde, sanal deney ortamı ve sonuçları her zaman erişime açık kalır. Klasik deney ortamında yapılan analizlerde farklı parametreleri ölçmek için farklı deneyler kurmak gerekirken CFD kullanılarak birden çok parametre aynı ortamda ve tek seferde hesaplanabilir. Aynı zamanda CFD yazılımı ile veriler birbiriyle bağıntılı halde sonuçta görünür.

Klasik deneylerde kullanılan ölçüm cihazları ve sensörler yapılan deneyin sonucu etkilerken CFD kullanılarak oluşturulan sanal deneylerde, deney için kullanılan bütün materyaller idealize edildiğinden sonuca daha doğru ve çok daha kısa sürede ulaşılır. CFD kullanıcılarına daha az enerji ile daha kısa zaman aralığında en yüksek performansı sağlar. Bu durum kullanıcılara maddi tasarrufu da beraberinde getirir.

CFD bilgisayar ile oluşturulan deney sahalarıdır. CFD Analiz ve tasarımcılara sanal prototipler ile deney yapma imkânı sağlar. Örnek vermek gerekirse bir binanın aerodinamik sonuçlarını incelemek ve en iyi sonucu almak için tekrar modelleme üretmenize gerek kalmaz. Testler bilgisayar ortamında analiz edilir ve elde edilen en iyi sonuç model üretimi için seçilir.

Geleneksel ölçüm yöntemleri kullanılarak akışı bozmadan, akış özelliklerinin incelenmesi imkansızdır. Ne kadar çaba gösterilse de ölçüm araçları doğal akışı ve akış özelliklerini bozar. Dolayısıyla çıkacak net sonucu da olumsuz etkiler. Ancak Computational Fluid Dynamics (CFD) ile akış bozulmadan akış özellikleri incelenir.

Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) günümüz rekabeti dikkate alınarak pratik, sağlıklı ve kesin sonuçlar almanıza yardımcı olur. Bu durum işverene maliyet ve zaman açısından büyük avantajlar sağlar.

CFD Hangi Alanlarda Kullanılır ?

CFD geniş bir kullanım alanına sahiptir. CFD farklı hesaplama ve analizler için farklı endüstrilerde kullanılır. Simülasyonlara sıkça ihtiyaç duyulan inşaat sektöründen, uzay ve havacılığa otomotiv endüstrisinden, elektriğe medikalden petrol ve doğalgaz mühendisliğine kadar ve birçok başka sektörde CFD den yararlanılabilir.

CFD, Hız-sıcaklık ve basınç dağılımları, fazlı akışlar, sabit ve yoğunluklu akışkanlar, sıcaklık transferleri gibi olay ve kavramlarla ilgili bize detaylı bilgi sağlar.

İntaç İnşaat Mühendislik, Computational Fluid Dynamics (CFD) Cephe Analizi yapan uzman firmalardan birisidir.