Endüstriyel Baca Sistemleri, üretim tesisinin koşul ve ihtiyaçlarına göre tasarlanmış baca sistemleridir.

Standart bacaların aksine Endüstriyel Bacalar, tesisin ürettiği ya da işlediği ürünün ortaya çıkardığı sıcaklık ve gaz çıkışlarını belirleyerek, tesisin bulunduğu alanın coğrafi iklim koşulları esas alınarak planlanır ve sonrasında inşa edilir.

Üretim tesislerinde sıcaklık üretiminde ortaya çıkan atık gazların doğaya uygun bir şeklide salınımını sağlayan, ihtiyaca göre gazların dolaşım hızını ayarlayan yapılardır. Bacaların statik analizlerinin yapılması, bacaların yapısal tasarımları ve üretim süreci tahmin edildiği kadar basit değildir.

Endüstriyel Bacaların inşa ve montaj sürecinde fiziki ve dış etkenlerin dikkate alınması çok önemlidir. Bacaların Statik analizlerin yapılması, deprem etkisi, bacaya etki edecek rüzgar yükleri ve iş güvenliğine uygun fiziki hesaplama ve testlerin ardından yine bacaya en uygun montaj parça ve malzemelerinin seçilmesi gerekmektedir. Seçilecek malzemelerin korozyona ve yüksek ısıya karşı dayanıklılık göstermesi gerekir. Endüstriyel Baca Sistemlerinin üretim ve montajına devletimiz tarafından da belirli standartlar getirilmiştir.

Bacaları kullanacak tesislerin çeşitliliği birçok baca türünün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Paslanmaz Çelik Bacalar, Betonarme Bacalar, Prizma ve Silindirik Bacalar, Çekiş Sistemlerine göre (Aktif – Pasif Çekiş) Bacalar Self Standing Bacalar (Kendi Kendini Taşıyan), Stack bacalar gibi birçok baca türevi; tesisin ihtiyacına, coğrafi ve iklim şatlarına göre planlanır.

Bacalar analiz edilip ve tasarımı planlanıp inşa edilirken dikkate alınması gereken en önemli husus baca içindeki hava yoğunluğunun atmosferdeki yoğunluktan az olmasıdır. Bu durumun gerçekleşmesi için baca içerisindeki sıcaklığın dışarıdaki sıcaklıktan çok daha fazla olması gerekmektedir. Hedeflenen amaç baca içerisindeki sıcaklığın soğuk havaya doğru çıkışını sağlamaktır. Bacadan ayrılma isteği gösteren sıcak hava kendisiyle beraber dışarı salınması gereken gazları da beraberinde götürür. Ancak, atılacak gazların nasıl veya ne türde bir sistemden geçeceği önemlidir. Atık gazların belirli standartlar ile salınması gerektiğinden baca sistemleri filtre sistemleri ile uyumlu olmalıdır. Çalışmaları sürdürürken özellikle üretim tesislerinde sıcaklığın çok fazla olması nedeniyle doğru malzeme ve materyal kullanımı çok önemlidir. Ayrıca dikkatli hesaplamalar yapılması gerekmektedir.

Bacaların istikrarlı ve verimli çalışması için dikkat edilmesi gereken birkaç tane önemli husus vardır. Bunlar;

  • Baca hesap raporlarının uygun oluşturulması
  • Bacaların yapısal tasarımlarının iyi analiz ederek oluşturulması
  • Baca ile çevre sıcaklığının farklı olması
  • Bacaların sızdırmazlığının sağlanması ve iyi izole edilmiş olması
  • Bacanın bulunduğu iklime uygun yapıda olması
  • Bacaların bağlantı sistemlerine uygun monte edilmesi
  • Uzun ömürlü olması için doğru ve sağlam materyallerin kullanılmasıdır.

Self Standing (Kendi Kendini Taşıyan) Baca Sistemleri

Kendi kendini taşıyan baca sistemlerinin kullanım alanları genellikle fabrika, santral, toplu konut ve endüstriyel tesislerdir. Self Standing bacalar tek ya da çift cidarlı, yerden ankrajlı olmak üzere herhangi bir yapıdan destek almaksızın inşa edilen kendi kendine duran baca sistemleridir. Statik hesaplamalara göre baca projeleri tasarlanır ve taşıyıcı cidarlar imal edilir. Self Standing Bacaların ısı geçirgenliği az, baca verimliliği ise yüksektir. Katı, sıvı, doğalgaz gibi farklı yakıt türlerine uygun kullanıma sahip olması, pratik ve kolay kurulması Self Standing Bacaların avantajlarından sadece bazılarıdır. Türbin ve jeneratör sistemleri, endüstriyel tesisler ve ısıtma merkezleri kullanım alanlarından birkaçıdır.