Fuar – Sergi Stantları bir firmanın vizyon ve üreticiliğinin görülmesi bakımından mükemmel fırsatlar sunan etkin alanlardır.

Bir standın Emniyetli – Ekonomik – Estetik – Modüler olması hedeflenilerek tasarım süreci başlamış olmalıdır. En ekonomik ve emniyetli fuar stant tasarımı için statik projelerinin ve hesaplarının uzman bir statik proje firması tarafından yapılmalıdır. Özellikle uluslararası fuar stant tasarımlarında statik proje ve hesaplar zorunludur. Avrupa için statik proje ofisinin Eurocode ve British Standards (BSI), Amerika için Amerikan (AISC, ASD & LRFD) hakim olması önem arz etmektedir. İNTAÇ birçok yerli ve yabancı fuarlar için stant tasarımları yapmış ve müşterileri için en ekonomik – emniyetli ve hızlı kurulup sökülebilen statik projeler – hesap raporları üretmiştir.

Stant tasarımlarında estetiğe önem verilmelidir. Stant yapım maliyetlerinin yüksekliği düşünüldüğünde, sonraki sergi/fuarlarda kullanılabilecek şekilde tasarlanacak stantların önemi anlaşılacaktır. Stantların çıkarılabilir-eklenebilir elemanlar ile inşası farklı planlarla farklı sergilerde kullanılmasına imkân sağlayacaktır.

Ürün ve hizmetlerin sınırlı süreler içerisinde başarılı bir şekilde sergilenebilmesi için para ve zaman yatırımı yapılması gerekir. Ancak her stant tasarımına büyük meblağlar harcanması gerektiği anlamı çıkarılmamalıdır.

Daha az maliyetli ve etkili bir stant tasarımı için işte bazı fikirler :

  1. Çok boyutlu elemanların kullanılması önemlidir. Stantlarda broşür, resim ve tanıtıcı filmlerin verilmek istenen imaj bakımından faydaları çok olsa da, standın somut öğeler ile desteklenmesi çok önemlidir. Bu sayede ziyaretçiler sergi/fuar alanının karmaşasından çıkıp kendilerini rahat hissettikleri ve daha fazla vakit geçirebilecekleri bir ortama kavuşmuş olacaklardır.
  2. Stant alanı kullanılırken maximalist olunmalıdır. Stant alanını büyük gösterecek efektler kullanılmalı, koyu renklerin yoğunluğu açık renklerin rahatlatıcılığı ile dengelenmelidir. Ziyaretçilerin etrafını dolaşabilecekleri boy panoları yerleştirilmelidir. Mümkünse stant duvarlarının her iki tarafı da kullanılmalıdır. Küçük stantlar asma yapılarla yüzeylerini artırabilirler.
  3. Sergilenen ürün ziyaretçilere hissettirilmelidir. Bir ürünün gerçek hayatta nasıl kullanıldığını yaşatarak göstermek video kliplerinden ve broşürlerden daha etkili olacaktır.
  4. Tanıtım ürün ve hizmetlerinden ziyaretçileri ücretsiz kullandırmak, stantlara koltuk, tv, masaj alanı gibi unsurlar koyarak enformel bir atmosfer yaratmak suretiyle ziyaretçileri rahatlatmak mümkün olabilecektir.
  5. Stantlar tanıtıma ilişkin grafik öğeler taşımalıdır. Böylece ziyaretçilerin burada geçirecekleri kaliteli zaman daha uzun olacaktır.
  6. Stantların ziyaretçiler bakımından keşif arzusu uyandıracak ve çevresinde yürünebilecek şekilde tasarlanması stantta kalış sürelerini artıracak, rakiplerin arasından seçilmeyi kolaylaştıracak, özellikle sosyal medyaya yansımaları nedeniyle tanıtımı yeni bir boyuta taşıyacaktır. Ziyaretçilere sürükleyici bir tecrübe yaşatarak eğlendirmek de standın etkileyiciliğini artıracaktır.
  7. Renklerin aktif kullanımı önemlidir. Tema ve konsepte uygun çarpıcı renklerin kullanımı ziyaretçilerin ilgisini çekecektir. Canlı renkler ilgiye neden olsa da renk sayısını sınırlı tutmakta fayda vardır. Benzer şekilde stantlarda firmaya ilişkin öğelerin kullanılması önemli olmakla birlikte, bu öğeleri de sınırlı sayıda tutmak gerekir.
  8. Stantların dijital sistemlerle desteklenmesi yeni panolar hazırlanmasına gerek kalmadan farklı mesajların kolaylıkla ve peş peşe verilebilir. Ayrıca, ışık sistemlerinin akıllıca kullanılması tanıtım faaliyetlerini başarılı bir şova dönüştürebilir. Bu sistemle standın rengi ve görüntüsü kolayca değiştirilebilir. Önemli öğelerin vurgulanması mümkün olabilir.